Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 
  • Solceller – alt hvad du bør vide om den bæredygtige energikilde

Hvad er solceller, og hvordan fungere de?


Vedvarende og bæredygtig energi er på alles læber, og vigtigheden understreges af, at det er en del af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Vedvarende energi kan genereres fra forskellige ressourcer som vind, vand og sol, der kan indfanges ved hjælp af blandt andet vindmøller, turbiner og solceller.

Solceller producerer elektricitet fra solens stråler. Når solen rammer anlæggene med solceller, produceres der jævnstrøm, hvis styrke afhænger af lysets skarphed og størrelsen på solcellerne. Solcelleanlæg genererer også strøm, selvom der er overskyet, men jo mere sol, jo mere strøm. Af samme grund producerer solcelleanlæg også mest strøm i de lyse dagtimer.

Det betyder dog ikke, at du ikke har elektricitet om aftenen og natten, for solcellerne vil typisk producere mere strøm, end du forbruger. Det kan du enten lagre på et solcellebatteri, eller du kan sende den overskydende strøm ud på det offentlige elnet og få betaling for det. Hvis dit anlæg ikke producerer nok strøm til dit forbrug, kan du omvendt også tilkøbe strøm fra elnettet.


Forskellige typer af solceller


Der findes forskellige slags solceller såsom tyndfilmssolceller, polykrystallinske og monokrystalinske solceller, som er de tre mest almindelige varianter. De har overordnet set det til fælles, at de genererer elektricitet fra sollys, men der er også forskelle på dem:

Monokrystallinske solceller består af kun én krystalstrukur og har dermed en ensartet sort overflade, hvor alle siliciumkrystaller peger i samme retning.

Polykrystallinske solceller består af flere siliciumkrystaller og har oftest et blåligt skær. Siliciumkrystallerne har forskellige størrelser og ligger i forskellige retninger, og derfor har de ikke samme ensartede overflade som de monokrystallinske.

Tyndfilmssolceller er ikke-krystalliserede solceller og består af ikke-krystalliseret silicium. De er ikke så effektive som de krystallinske, men til gengæld kan de generere strøm ved diffust lys og er ikke så sensitive over for skygger.

Hos Komproment benytter vi de monokrystallinske solceller, der er den mest brugte type – og det er ikke uden grund, for disse solceller er effektive og fremstår med deres ensartede sorte overflade strømlinede og elegante på synlige anlæg såsom tage og facader.


Solcelleanlæg


Solceller er en del af et solpanel, som udgøres af en række solceller. Når flere paneler samles, dannes der et solcelleanlæg, som er det, man ser på hustage, facader, fritstående m.v. Et solcelleanlæg er som udgangspunkt en investering, der kan vare dig i omkring 30 år afhængig af kvaliteten og effektiviteten på det.

De mørke vintermåneder i Danmark har ikke nok solrige timer til at kunne forsyne en almindelig husstand med solenergi, fordi vi typisk også anvender mere strøm, når der er koldt og mørkt. Det er derfor vigtigt at vælge en solcelleanlæg, der passer til husstandens elforbrug set over hele året. Læs mere om, hvad du bør vælge, i afsnittet Hvor stort et solcelleanlæg skal jeg vælge?

Som beskrevet ovenfor er det også en mulighed at investere i et solcellebatteri, som kan opbevare den overskydende strøm, jeres anlæg producerer, og gemme det til et senere tidspunkt. Det er dog en stor investering, så det er værd at undersøge, om det kan betale sig, eller om eller om du vil få mere ud af at være tilsluttet det offentlige elnet.

På første billede ses solcellerne monteret på stativ ovenpå taget. Herefter ses det nedfældet i taget. Sidste billede viser Komproments Koncept Roof med integrerede solceller, som også udgøre klimaskærmen.


Fordele ved solceller


Der er en lang række fordele ved at benytte solceller som energikilde, og vi har samlet nogle af dem her:

Du mindsker dit klimaaftryk betragteligt sammenlignet med fossile brændstoffer – og så er du godt klædt på til, at vi i Danmark i 2050 kun skal anvende vedvarende energi.
Der er penge at spare på elregningen, fordi den elektricitet, solcellerne producerer, er gratis for dig. Du kan endda tjene penge ved at sælge den overskydende strøm til elnettet – dog til en lavere pris, end du selv kan købe el af elnettet..
Det er en langvarig løsning, som ca. holder i 25-30 år, og der er minimal vedligeholdelse.
Det er en effektiv energiløsning, der producerer strøm hele året rundt, selv i de mørke måneder.
Du får en støjsvag energikilde, der hverken brummer, suser eller støjer på anden vis, som andre vedvarende energikilder som fx varmepumper og vindmøller kan gøre.
Husets energimærkning kan forbedres ved at opsætte solceller. Er det gjort på en pæn og ordentlig måde, kan det endda bidrage til at øge husets værdi.


Forbedring af
energimærke

    

Støjsvag
energikilde

   

Besparelse på
el-regningen

   

Reducering af CO2-aftryk

   

Producer strøm hele året

   


Ulemper ved solceller


Der er selvfølgelig også ulemper ved at vælge solceller som energikilde, blandt andet:

Solceller er en relativt dyr løsning, og det kan for mange være vanskeligt at finde finansiering til det.
Det er en smagssag, om man kan lide æstetikken på solceller eller ej, men for nogle er solcelleanlæg en torn i øjet. Vi har hos Komproment forfinet solcelleanlæg ved at lave integrerede solceller i tag og integrerede solceller i facade, som du kan læse mere om i afsnittet Komproment tilbyder elegante integrerede solceller i tag og facader.
Solceller er mest effektive midt på dagen, og det er ofte her, mange er ude af huset på arbejde osv., så det kan være vanskeligt at få den fulde udnyttelse af dem.
Det er ikke sikkert, et solcelleanlæg er tilstrækkeligt til at dække jeres energiforbrug, og det kan derfor være nødvendigt at kombinere det med jordvarme eller en varmepumpe for at lave et hybridanlæg, der dækker jeres behov. Alternativt kan I supplere med at købe el fra elnettet.


Fradrag og tilskud til solceller i 2022


Det var tidligere muligt at få tilskud til solceller – det er det desværre ikke længere. Det samme gælder for håndværkerfradrag i forbindelse med monteringen af solceller, som blev afskaffet d. 1. april 2022.



Hvor stort et solcelleanlæg skal jeg vælge?


Det er vanskeligt at give et konkret svar på, hvor stort et solcelleanlæg du skal vælge, da det afhænger af en række forskellige faktorer såsom:

- Nuværende strømforbrug.
- Hvor meget af dit strømforbrug, du gerne vil have dækket af solceller.
- Hvor meget tag, facade eller anden overflade, du har til rådighed.
- Antallet af solskinstimer i dit område.

Der skal derfor tages en individuel vurdering af, hvad dit behov er, og det kan en solcelleinstallatør hjælpe dig med at afdække. Dog er 6 kW solcelleanlæg den mest almindelige størrelse i Danmark. Denne størrelse anlæg vil typisk kunne dække det årlige elforbrug for en privat husstand med to voksne og to børn.



Gode råd og overvejelser før køb af solceller – kan det overhovedet betale sig i 2022?


Noget af det, mange overvejer, inden de investerer i solceller, er selvfølgelig, om det kan betale sig. Det er en relativ kostbar løsning, og derfor er det værd at overveje, om den udgift kan tjene sig selv hjem igen. Generelt er solceller dog faldet i pris over de seneste år, og effektiviteten er tilsvarende blevet en del bedre, som teknologien er blevet forfinet.

Overordnet set kan man sige, at det er en god forretning, hvis dit forbrug er stort nok, og at du forventer at blive boende i dit hus længe nok til, at solcelleanlægget er tjent hjem. Det kan dog også medføre en stigning i husets værdi, hvis solcellerne integreres på en æstetisk måde, hvilket er værd at overveje, hvis du overvejer at sælge huset. Her kan integrerede solceller i tag og integrerede solceller i facade fra Komproment være nogle rigtige gode løsninger.

Ud over det økonomiske perspektiv, bør du også undersøge følgende, før du investerer i solceller:

Er dit hus egnet til solceller? Her kan en installatør vurdere, om husets konstruktion kan bære solcellerne, om der er tagflade eller facade nok til at kunne dække husstandens forbrug m.v.
Må du sætte solceller op? Du bør kontakte kommunen og forhøre dig om, hvorvidt der er nogle benspænd i lokalplanen, fredninger, servitutter eller lignende, der gør, at du ikke må sætte solceller op.
Tjek Bygningsreglementet for solceller. Her er det blandt andet angivet, hvor højt og hvor langt fra naboskel solcellerne må sidde.


Pris på solceller


Hvad koster et solcelleanlæg så? Prisen på solceller afhænger af forskellige faktorer, såsom hvor mange m2 der skal bruges, hvilken type solceller det er, hvilken kvalitet det skal være, om det skal være inkl. montering osv.

Solceller kan dog på sigt spare husejere mange penge på elregningen – det skal derfor betragtes som en investering for fremtiden og en klimavenlig løsning, der holder i mange år.


Komproment tilbyder elegante integrerede solceller til tag og facader


Hos Komproment er vi specialiserede i tag- og facadeløsninger, og som en del af vores sortiment har vi vores meget æstetiske og effektive integrerede solceller i tag og integrerede solceller i facade. Det er ikke de klassiske solcelleanlæg, du får hos os, men derimod får du smukke integrerede løsninger, der ikke skæmmer bygningen, men derimod underbygger dens æstetik og forøger værdien.

Priserne på Integrerede solceller i tag og integrerede solceller i facade fra Komproment er yderst konkurrencedygtige, og husejere vil potentielt set over tid kunne tjene penge ved at vælge solceller fra Komproment. Ved interesse i pris på solceller til tag og facade kan du kontakte os og få et uforpligtende tilbud på tlf.: +45​​ 96 52 07 10 eller på mail: salg@komproment.dk.

chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram