En jury nedsat af Business Aalborg har netop udnævnt den lokale vinder af bæredygtighedskonkurrencen Tag Fat. Vinderen blev Komproment Danish Building Design i Svenstrup, der således går videre til finalen hos den socialøkonomiske virksomhed Råt&Godt i Aalborg.

29. juli 2020 – Blandt en række meget forskellige virksomheder i Aalborg Kommune har en jury bestående af tidligere erhvervsdirektør i Business Aalborg Tonny Skovsted Thorup, formand for DI Aalborg Peter Rindebæk og forretningsudvikler i Erhvervshus Nordjylland Stinne Prisak netop valgt at sende tag- og facadebeklædningsvirksomheden Komproment Danish Building Design videre til finalen i den nordjyske Tag Fat-konkurrence om bæredygtighed, som Erhvervshus Nordjylland står bag.
Komproment Danish Building Design er med sine 20 ansatte en ægte first mover inden for facader, bæredygtighed og vedvarende energi. Virksomheden leverer innovative tag- og facadeløsninger, der ventilerer bygningen og samtidig består af bæredygtige naturmaterialer. Facadeløsningerne fra Komproment kan genanvendes adskilt, hvilket i høj grad spiller sammen med tendensen til en mere cirkulær økonomi i byggebranchen i både indland og udland.

– Vi sender Komproment Danish Building Design videre til finalen i Tag Fat, fordi virksomheden blandt meget andet har formået at introducere markedet for en cradle to cradle-tankegang. Byggebranchen er vant til at bygge og rive ned, når en bygning ikke længere er tidssvarende, men Komproment har i stedet udviklet et system, der gør, at man kan skille tingene ad og genbruge dem. Det er selvsagt en kæmpe gevinst både herhjemme og i udlandet, og derfor er der al mulig grund til at sende dem videre til Tag Fat-finalen i Aalborg, siger erhvervskonsulent Brian Juhl Lorentsen på vegne af Business Aalborg.
Komproment arbejder selv aktivt med at bæredygtighedsoptimere deres energiforbrug, affald og spild og ser finalepladsen i Tag Fat som en god mulighed for at styrke virksomhedens netværk og grønne profil.

– Vi har brugt rigtig meget tid og mange ressourcer på at minimere vores spild i kantinen, udskifte al belysning til grønne løsninger, sortere vores affald og generelt italesætte vores grønne profil over for medarbejderne. Det har skabt stolthed internt, og vi håber, at finalepladsen i Tag Fat vil være et godt udstillingsvindue og en mulighed for at skabe kontakt til andre virksomheder, vi kan lade os inspirere af, siger Mads Røge, logistikchef i Komproment Danish Building Design A/S.
Virksomheden kan se frem til at dyste med vinderne fra de andre 10 nordjyske kommuner ved et finaleevent i Aalborg den 9. september. Konkurrencen er søsat af Erhvervshus Nordjylland for at sætte fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi og for at inspirere virksomheder rundt om i Nordjylland til at fokusere endnu mere på den grønne omstilling.
Tag Fat konkurrencens udgangspunkt

Tag Fat, der arrangeres af Erhvervshus Nordjylland, ønsker at rette fokus på bæredygtighed i et forretningsmæssigt perspektiv via principperne for cirkulær økonomi. Det betyder øget fokus på virksomheder, som tager aktive skridt for at sikre, at produkter, materialer eller ressourcer forbliver i cirkulation så længe som muligt. Det sikrer en forretning, der arbejder for at minimere forbruget af jordens ressourcer.

Hvis man som virksomhed ønsker at indarbejde den cirkulære økonomi, kan man bl.a.:
• Mindske miljøbelastningen, f.eks. gennem reduktion af energi- og/eller ressourceforbruget i produkter eller ydelser, i fremstillingsprocesser, i virksomheden generelt eller ved at reducere eller fjerne brugen af miljøfarlige stoffer
• Bruge genanvendte/genanvendelige materialer
• Designe eller indarbejde nye produkter, ydelser eller løsninger, der gør det lettere at minimere spild, genanvende, reparere og/eller opgradere. Det kan f.eks. være design for længere levetid, lettere adskillelse, brug af digitale løsninger til håndtering af materialestrømme eller opdateringer af software i produkter/ydelser.
• Gentænke forretningsmodeller, produkter, ydelser og løsninger, f.eks. tilbagekøbsordninger på produkter eller leasing/servicemodeller på produkter/ydelser
• Inddrage hele eller dele af organisationen i arbejdet med bæredygtige initiativer og tiltag
• Stille krav til leverandører, f.eks. i form af certificeringer eller dokumentationskrav ift. ressourceforbrug og miljøbelastning