Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 

Ene, storkenæb og salvie som byggematerialer

                
29/09/2022
Kontorhuset Porten på Redmolen i Københavns Nordhavn kan blive et referencepunkt for grøn arkitektur. Her vil et partnerskab mellem arkitekterne Henning Larsen, BG Byggros og Komproment resultere i et byggeri, som kommer til at udmærke sig ved integration af planter som byggematerialer

Planterne vokser på facaderne og yder beskyttelse for det bagvedliggende byggeri
(foto: Redmolen)

Københavns Nordhavn er fuld af nyheder. Her udvikles nye byområder på gamle havnearealer og yderst på Redmolen har man bygget en helt ny ø – Nordø. Og på Nordø vil vi inden længe se en helt ny opfindelse for byggeri, nemlig facader, der lever af regnvand og bidrager med biodiversitet. 

- Der er ingen tvivl om, at arkitekterne i de kommende år vil udforske mulighederne for at øge biodiversitet, mindske CO2-belastning og fremme bæredygtighed i stort set alle byggerier, domiciler og grønne gårde. Og jeg tror, at Komproment bliver en del af løsningerne, siger udviklingsdirektør Niels Heidtmann, Komproment.

 

Innovativt partnerskab

Det er en af landets mest anerkendte tegnestuer Henning Larsen, der har lagt grund til samarbejdet med BG Byggros, der er specialister i beplantning og drift ved bebyggelser fx tagflader, og Komproment, der er specialister i tag- og facadeløsninger i naturmaterialer som fx tegl og skifer.

- Visionen har været at finde frem til løsninger, der dels er grønnere, end det vi kender i dag, dels fungerer som klimaskærm med de krav, vi stiller til byggematerialer. Vil grønne facader med fx ene, storkenæb og salvie fungere som byggematerialer med øget biodiversitet som output? Det var spørgsmålet, og svaret er ja, siger Niels Heidtmann, der har været med inde i maskinrummet under hele udviklingsprocessen.

 

Lokal tilpasning

Det er naturligvis kompliceret at integrerer avancerede vandførende enheder bag facaderne og sikre, at disse fungerer til formålet uden at give problemer. Men det ser ud til at lykkes. Bag facadeskærmen af planter -opsat som brikker a la legoklodser - siver opsamlet regnvand ned og giver næring til planterne. 

- Det er en løsning, som vi nu ved fungerer. Men det er oplagt, at vi ikke overalt kan regne med at anvende de samme løsninger. Fx passer det danske klima til nogle plantearter, mens vi i Sydtyskland vil være nødt til at arbejde med tilpasning af plantearter og teknik, der passer med de lokale forhold, fortæller Niels Heidtmann og tilføjer:

- For Komproment er det en fantastisk mulighed at få lov til at være med i udviklingsarbejdet, og dermed blive first-movers på det ambitiøse mål om at gøre levende planter til facadeelementer.  

Læs også

                

Bliv informeret direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet i dag.
Nyhedsbrev tilmelding
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram