Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 

Flot teglfacade skaber skønne rammer

KONTAKT

                

Publiceringsdato

03/11/2023
                
Hent vores facadebrochure
Facadebrochure

Børnehuset Svanen i Hjørring udmærker sig ved sit æstetiske udtryk og er desuden ved at blive certificeret til DGNB Guld. Æstetik og cirkulært byggeri har da også tydeligt været i højsædet for arkitekterne fra BJERG Arkitektur A/S, der har designet og projekteret byggeriet.

Børnehuset danner en både udtryksfuld og praktisk ramme for knap 200 børn, og rummer en vuggestue, to børnehaveafdelinger og en specialbørnehave. Selve bygningen er en buet L-bygning med to forskudte etager. Denne arkitektoniske løsning blev valgt for at tilpasse sig det stigende terræn på grunden.

Facadebeklædning med skærmtegl

Valget af facade afspejler også kombinationen af æstetik og cirkulær økonomi. Arkitekterne bestræbte sig på at vælge skærmtegl, der var både smukke og med til at minimere CO2-aftrykket. Derfor blev det besluttet, at facadens basis skulle udgøres af Vidar Manchester teglspån fra Komproment, som har skiftende blågrå farver med smukke overgange.

– Hele volumen er bygget op med Vidar teglspån. Farven Manchester er mørk med lidt glans, der som refleksion også er meget flot. Samtidig runder bygningen, og det mindre format, som teglspånerne har, fungerer rigtig godt til denne del af bygningen – bedre end længere og bredere sten ville have gjort, fortæller Mark Krebs, partner og arkitekt hos Bjerg Arkitektur.

"Hele volumen er bygget op med Vidar teglspån. Farven Manchester er mørk med lidt glans, der som refleksion også er meget flot. Samtidig runder bygningen, og det mindre format, som teglspånerne har, fungerer rigtig godt til denne del af bygningen – bedre end længere og bredere sten ville have gjort"

Mark Krebs
Partner og arkitekt hos Bjerg Arkitektur

Farvespil i teglfacaderne

For at skabe kontrast og bryde facadens overflade, valgte Bjerg Arkitektur at bruge Pantheon Nordic Red omkring flere af vinduerne og dørene. Skærmteglene produceres af ægte italiensk terrakotta-ler og tilbyder et rigt og varieret farvespil.

– Den røde farve giver varme og en robusthed til byggeriet, og skaber en markant kontrast til det grå, fortæller Mark Krebs.

En ekstra detalje: Teglforbruget af Vidar teglspån er på 43 tegl pr. m². Det skaber et helt unikt spil i overfladen, fordi hver teglspån har sit eget unikke udtryk.

Lette og genanvendelige facadetegl

Fælles for både Vidar teglspån og Pantheon Nordic er, at de kan genbruges. De er nemlig begge skabt til design for adskillelse. Og det var med til at understøtte ønsket om at opnå DGNB Guld.

– Vi ønskede at bruge en facadeløsning, som var designet til demontering. Det vil sige, at når bygningen ikke længere skal anvendes – formodentlig langt ude i fremtiden – er teglene lette at demontere. Skruerne skal blot fjernes, og så kan teglene anvendes igen, fortæller Mark Krebs.

Ydervæggene består af beklædningstegl udvendigt og en træskelet-konstruktion og gips indvendigt. Derfor er ydervæggene relativt tynde og med til at minimere bygningens miljøpåvirkning.

– Vi ønskede en let konstruktion, så derfor foreslog vi bygherren at bruge skærmtegl, da de er væsentligt tyndere end mursten. Og selvom skærmteglene er nyproducerede var CO2-regnskabet stadig bedre, fortæller Mark Krebs.

– Det endelige resultat er en moderne og visuelt flot måde at tænke teglstensfacader på, konkluderer Mark Krebs.

De to beklædningstegl blev leveret som løse tegl til byggeriet af børnehuset i Hjørring, men de kan også leveres som systemløsninger. For at sikre sporbarhed leveres begge facadematerialer med materialepas samt produkt EPD.

VIDAR Teglspån, Manchester
VIDAR teglspån er produceret af Westerwald-ler, som er noget af verdens bedste ler-råmateriale. Efter brændingen opstår der en smuk diversitet i farvespillet af hver enkelt farve. Serien leveres i hele 9 flotte farver, hvor begge sider af teglen kan anvendes, hvilket giver mulighed for 2 udtryk i samme tegl. De mange forskellige farver og overfladerne giver et utal af forskellige designmuligheder til dit projekt.
Læs mere om VIDAR Teglspån
Pantheon Nordic, Nordic Red
Pantheon Nordic er en serie af skærmtegl skabt til det nordiske klima og til nordisk arkitektur. Skærmteglen produceres i Italien af ægte italiensk terrakotta-ler, der møder øjet med stoflighed og et rigt, varieret farvespil med et lettere rustikt udtryk. Pantheon Nordic fremtræder ærligt som et organisk materiale og tillader anvendelse på selv meget store flader, i kraft af diversiteten i hvert enkelt stykke tegl.
Læs mere om Pantheon Nordic
Fakta om Børnehuset Svanen, Hjørring
                
Bygherre: Hjørring Kommune
Hovedentreprenør: BJERG Arkitektur A/S
Produkter: VIDAR teglspån ManchesterPantheon Nordic
Præcertificering: DGNB Guld
Opført: 2022

Et bredt facadesortiment

Se vores farverige sortiment. Download vores facadebrochure her.


HENT BROCHURE

Vil du have nyheder direkte i din indbakke?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores produkter, referencer og meget andet.

TILMELD DIG HER

Relaterede indlæg

Skiferfacaden i fokus, når Södra Hemlingby fødes
Komproment har leveret skifer til ny produktion i Södra Hemlingby. Formålet har været at opfylde miljøkravene og skabe et robust…
Læs mere
Flot teglfacade skaber skønne rammer
Børnehuset Svanen skiller sig ud med sit æstetiske design og er på vej mod en certificering i DGNB Guld. Læs…
Læs mere
Facadetegl sikrer smukt udtryk og godt indeklima
Boligafdelingen Vognmandsparken i Roskilde har været igennem en omfattende renovering, hvor vores totalløsning til facaden har tilført et sundt indeklima…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram