Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 

Glas, træ og beklædningstegl udgør grundstenene til Sjustjärnans facader

Sjustjarnan

KONTAKT

Hovedkontor
+45 96 52 07 10
salg@komproment.dk

                

Publiceringsdato

08/03/2024
                
Hent vores facadebrochure
Facadebrochure
Foto: Werner Nystrand

Malmø i Sverige har fået et nyt vartegn i form af kontorbygningen Sjustjärnan. Med sine 36.500 kvadratmeter er ejendommen ikke kun stor, men også banebrydende med hensyn til design og et klart fokus på bæredygtighed. Til projektet har vi hos Komproment leveret beklædningstegl, der i kombination med store glassektioner og elegante trædetaljer skaber dynamiske facader, der afspejler områdets industrihistorie.

I 2017 lancerede E.ON en konkurrence om at finde en ejendomsudvikler, der kunne bygge deres nye nordiske hovedkvarter. Flytningen skulle resultere i, at tre forskellige afdelinger i Malmø blev samlet under samme tag, hvilket førte til mottoet ”One Team, One House”.


Kanozi Arkitekter blev hyret af ejendomsudvikleren Castellum, der efter en lang konkurrenceproces stod tilbage som vinder. Resultatet blev Sjustjärnan, en 150 meter lang bygning beklædt i en blanding af glas, træ og beklædningstegl fra Komproment.
Foto: Bert Leandersson
Visualisationer: Adore Adore

Beklædningstegl binder øst og vest sammen

Sjustjärnan består af to dele med fire trappeopgange og en hovedindgang i form af et atrium, samt en passage, der skaber et brud i facaden, hvor folk kan passere forbi i løbet af dagen.

Facadens design har været en konceptuel rejse for at undgå monotoni og samtidig bevare både æstetik og funktionalitet.

– Vi vidste, at vi havde brug for at maksimere dagslyset og dermed bruge større vinduesarealer. Derfor har bygningen en dobbeltfalset facade med glas, som tager meget lys ind uden for meget varme. Det er energieffektivt og gav os også mulighed for at have træ på indersiden af glasset, hvilket skaber en varmere atmosfære, siger Daniel Hohenthal, arkitekt hos Kanozi, og fortsætter:

– Selvom vi ønskede at undgå monotoni, ønskede vi samtidigt at styrke følelsen af, at det er et hus for et samlet team. Derfor har vi blandet beklædningstegl og glas. Den vestlige del er i høj grad bygget på glas med elementer af træ, som så kombineres med beklædningstegl længere oppe ad facaden. I modsætning hertil har vi valgt at lade beklædningstegl dominere den østlige del, hvor materialet går helt ned til gadeniveau.

Facadeudtrykket har også en forbindelse til indretningen.

– Hele kontoret er aktivitetsbaseret og opdelt i zoner. På østsiden har vi samlet de mere stille arbejdspladser, og der bruger vi et mere traditionelt facadeudtryk på ydersiden, mens vi har glaserede sektioner, hvor arbejdsmiljøet kræver mere dagslys, mere kreativitet og innovation. Vi har også afrundede former i facaden, som lukker dagslyset endnu længere ind i bygningen, forklarer Daniel Hohenthal.

Solidt materiale med forbindelse til det industrielle

Selv på toppen af bygningen kan man finde disse afrundede former. Daniel Hohenthal fortæller:

– Huset er en temmelig stor blok, og derfor ønskede vi at lave et artikuleret og legesygt taglandskab. De runde former findes også her og passer godt til beklædningstegl. Takket være fleksibiliteten i beklædningsteglen var vi i stand til at lege lidt med forskellige opsætninger. Vi har beklædningstegl monteret på en flad væg, men vi har også haft mulighed for at bruge dem i mere buede former. Komproment kom også ud og lavede en mockup for os, der viste, at deres produkt passede godt – og resultatet er super flot.

Der er også en anden grund til, at beklædningstegl var et godt valg for Sjustjärnan. Med sin attraktive beliggenhed i Nyhamnen ønskede arkitekterne at finde en forbindelse til den mere grove havnekarakter, der er mærkbar i området. Denne forbindelse blev skabt ved hjælp af beklædningstegl, siger Daniel Hohenthal og tilføjer:

– Beklædningstegl er ganske robust, og selve stenen har den tunge og solide følelse, som vi ledte efter. Vi er meget tilfredse med produktet; det er et interessant og godt materiale at arbejde med

Foto: Felix Gerlach
Foto: Werner Nystrand

BREEAM og WELL kræver et konsekvent fokus på bæredygtighed

Kravene fra E.ON var, at ejendommen skulle rumme op til 1700 af deres medarbejdere, og at de ønskede at sidde på så få niveauer som muligt. Derudover ønskede de at bygge et hus, der var i overensstemmelse med deres, Malmø bys og Castellums bæredygtighedsdagsorden.

– Gennem hele processen har energieffektivitet, æstetik og trivsel været nogle af nøgleordene for projektet. På et tidligt tidspunkt har vi set på, hvordan ramme-, facade- og facadesystemet kan optimeres, så det både er æstetisk, energieffektivt og samtidig opfylder kravene til eksempelvis BREEAM, siger Anna Björklund, chef for forretningsudvikling for Region Øresund hos Castellum.

Sjustjärnan er certificeret med BREEAM Outstanding. Derudover er det certificeret i henhold til WELL Platinum, en certificering, der beskæftiger sig med menneskers trivsel på arbejdspladsen.

– Det er meget inspirerende og sjovt som arkitekt at arbejde med høje ambitioner og gode systemer, der kan hjælpe os med at kommunikere om ting, der nogle gange føles uklare, næsten uvurderlige. Menneskets trivsel er netop et sådant aspekt; det er et blødt aspekt. Der er WELL-certificeringen god at forholde sig til; den hjælper med at indfange disse vigtige aspekter, siger Daniel Hohenthal.

Et arbejdsmiljø, der fremmer trivsel

WELL-kravene imødekommer Sjustjärnan f.eks. ved at kanalisere alle trappeopgange og bygge et åbent atrium midt i ejendommen, hvilket skaber et naturligt mødested. Her finder man en stor skulpturel trappe, der er designet til at fremme trappe- i stedet for elevatorbrug. Det handler også om, at personalet skal have adgang til gode udendørsmiljøer, hvilket de får i form af både tagterrasse og veldesignet gadeplan. Ifølge Daniel Hohenthal er atriet imidlertid husets rygrad, med bevægelse både ind og ud.

Det var også vigtigt at arbejde med, hvordan huset og stueetagen møder gaden, så det ikke bliver en lukket stueetage. I stedet er restauranter, eksterne kontorlokaler og fitnesscenter strategisk placeret langs gaden for at bringe liv i stueetagen.

– Samtidig vidste vi, at nordsiden ville være ret lang og lukket, men vi ville ikke have, at den skulle føles som en bagside. Derfor valgte vi en lidt lysere beklædningstegl, så det føles lyst, levende og sikkert at være omkring bygningen selv i øjenhøjde. Sammen med Castellum og producenten i Italien har vi været med til at udvikle netop denne sten og farve – det var en rigtig god måde for os at finde det rigtige til vores projekt, forklarer Daniel Hohenthal.

Foto: Werner Nystrand

Komproment – en god samarbejdspartner

Skanska var ansvarlig for byggeriet, herunder projektering. Behar Abdulah, projektleder hos Skanska, fortæller:

– Arbejdet med beklædningstegl var vældig sjovt. Materialet har en lang levetid, hvilket er godt. Jeg synes også, at beklædningstegl viser sit værd i store projekter som dette. Der er liv på overfladen, især denne U-formede beklædningstegl. Det lægges i overlap og skaber en elegant struktur, der kan ses selv fra afstand. Samtidig kan man på kort afstand se liv inden for hver sten. Der er små variationer i murstenen, der skaber en god følelse for helheden. Dette, kombineret med det veludførte håndværk fra Stenentreprenader, resulterede i en fantastisk fin og moderne bygning, der har de rette betingelser for at stå i lang tid.

Han fortsætter:

– For os har Komproment været en god partner. De bidrog med deres ekspertise allerede under projekteringen og rådgav os om bevægelser, belastninger, underliggende materialer og andre vigtige ting, vi skulle vide. De har virkelig gjort, hvad de kunne, for at processen skulle blive let for os.

Ud over E.ON er andre lejere også flyttet ind i kontorbygningen. En af dem er ejerne selv, Castellum. Anna Björklund afslutter:

– Vi er virkelig tilfredse med det imponerende hus og ser det som en smuk berigelse til området. Resultatet afspejler det stærke engagement hos alle involverede parter, som konsekvent har forfulgt vores fælles mål. For os er det et privilegium, at vi nu kommer til at arbejde i og nyde denne bygning hver dag.

Foto: Felix Gerlach
Information om Sjustjärnan
                
Projektets navn: Sjustjärnan
Bestiller: E.ON
Ejendomsejer: Castellum
Arkitekt: Kanozi Arkitekter
Produkter: Beklædningstegl Nordic
Afsluttet: 2023

Et bredt facadesortiment

Se vores farverige sortiment. Download vores facadebrochure her.

HENT BROCHURE

Vil du have nyheder direkte i din indbakke?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores produkter, referencer og meget andet.

TILMELD DIG HER

Relaterede indlæg

Unik og dokumenteret brandstopløsning til ventileret facadeløsning til Ringparken
Boligbyggeriet Ringparken i Roskilde gennemgår i øjeblikket en omfattende transformation, der blandt andet inkluderer en gennemrenoveret facade. Projektet introducerer Komproments…
Læs mere
Mød Allan Plougmann ‒ vores erfarne projektchef
Hvis du står overfor et projekt med ventilerede facader, kan du være heldig at støde på vores dygtige kollega Allan…
Læs mere
Naturskifer i efterårsfarver pryder Gaardhaverne
På Skjeberg Allé i Høje Taastrup finder man rækkehusprojektet Gaardhaverne, der omfatter 52 svanemærkede boliger opført med Komproments naturskifer i…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram