Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 

Hvilken facadetype skal jeg vælge?

                
01/09/2021
Et hus består af mange vigtige elementer, der alle kan have betydning for holdbarheden, æstetikken, isoleringen osv. Derfor er der også en række ting, du bør være bevidst om, når du vælger materialerne til de forskellige byggedele. I dette indlæg kigger vi særligt på to materialetyper til facader: Skifer og tegl. Er du i tvivl om, hvilken facadetype, du skal vælge, forsøger vi her at opridse nogle af fordelene og ulemperne ved skifer og tegl.

Det skal du være bevidst om, når du vælger facadetype

Der er mange overvejelser og beslutninger, der skal træffes, når et hus begynder at tage form. For mange arkitekter er det først og fremmest det æstetiske udtryk i huset, der betyder noget. Hvordan skal huset se ud; skal det være firkantet uden spidst tag, traditionelt med trekantet facade, skal der være detaljer som buer og søjler osv. Ideerne opstår og danner rammerne om et flot og imponerende byggeri.
Når det visuelle fundament er på plads, er næste skridt at finde ud af, hvilke materialer, der kan opfylde de æstetiske krav. Her er det særligt følgende parametre, der spiller ind:

• Produkternes levetid
• Driftsomkostningerne ved produktet
• Farver, overflader og stofligheden i udtrykket på produkterne
• Montagevenlighed – hvor bygbart er produktet/materialet?

Når det kommer til valget af facade, arbejdes der typisk med to materialer, skifer eller tegl.

 

Naturskifer vs. tegl

Fordelene ved naturskifer
Mange vælger naturskifer, fordi det er et eksklusivt naturprodukt. Det betyder, at det er fremstillet direkte ud fra et af naturens egne materialer med brug af lavteknologiske hjælpemidler. Og så anses skifer som en bæredygtig ressource.
Fordelene ved naturskifer er, at det er ægte materiale, der har en stoflig struktur, som giver materialet et livligt og bevægende udtryk. Farven falmer ikke, men fås dog ofte kun i sorte og grå nuancer. Enkeltheden i materialet giver et stilrent udtryk til en bygning, hvilket tilføjer en lethed i det æstetiske udtryk.
Derudover har skifer en lang levetid, hvilket giver en økonomisk fordel – facaden kan leve videre gennem flere generationer, hvilket naturligvis også spiller ind på bæredygtigheden.

 

Fordelene ved tegl

Der er ingen tvivl om, at der også fortsat er mange, der foretrækker tegl fremfor skifer. Måske fordi der er en danskhed ved produktet.
Tegl er et velkendt materiale, der stadig i dag forbindes med en vis form for eksklusivitet. Det er lavet af ler, hvilket giver produktet et robust og lidt tungt udtryk – et udtryk som mange stadig foretrækker, når det kommer til arkitektur.
Derudover har tegl en lang levetid; farven falmer ikke, og materialet kan delvist genanvendes, hvilket selvfølgelig er en fordel i disse klimafokuserede tider. Og det går vi op i hos Komproment.
I valget mellem naturskifer og tegl er der, udover ovennævnte fordele, en væsentlig faktor: Prisen.

Selvom begge produkter er eksklusive og har en lang levetid, er tegl et dyrere materiale, og det kan selvfølgelig påvirke valget.

Læs også

                

Bliv informeret direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet i dag.
Nyhedsbrev tilmelding
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram