Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 

Up-cycling af knust tegl og bioaske

                
28/04/2022
Komproment har via støtte fra Innobooster iværksat forskning gennem samarbejde med GTS-instituttet, DBI, for at afdække mulighederne for lokal genanvendelse af gamle teglsten

Komproment har i mange år via cradle-to-cradle arbejdet med ”take-back-ordninger”, og derved også leget med tanken om at omdanne gamle teglsten til nye og markedsklare produkter, der kan indgå i nyt byggeri som et cirkulært alternativ til den kendte produktlinje.

Nu bliver ideerne afprøvet i forskningsmiljøet på GTS-instituttet (Godkendt Teknologisk Service), som bedriver forskning med henblik på at sætte fart på ideer, som undfanges i virksomhederne, og som kan fremme anvendelse af ny teknologi.

- Det er oplagt at tænke tanken til ende om anvendelse af gamle teglsten til nye fuldt ud konkurrencedygtige teglsten. Vi har derfor spurgt forskerne om, hvad der skal til, for at gamle teglsten ikke ender som fyld i bløde markveje. Og løsningen er en opblanding med bioaske, som bindes sammen med geodymer, fortæller Niels Heidtmann, Komproment.

Lokal produktion

For mange grønne produkter har det vist sig, at blandt andet brandkravene har været en hurdle, som ofte bremser de nye produkter. Derfor har Komproment særskilt sikret sig, at GTS-instituttet har fokus på brandkrav, da Dansk Brandteknisk Institut, DBI, er med i projektet.

Up-cycling af gammelt tegl er ikke blot en gevinst, fordi teglet genbruges. Det spiller også ind, at adgangen til knust tegl vil kunne sammenlignes med anvendelse af lokale råvarer, samtidig med, at det effektivt vil kunne udfordre de CO2-tunge løsninger på de forskellige markeder, hvor Komproment leverer ventilerede facader.

Komproment forventer inden for en kort årrække at levere et program af upcyclede facade produkter i en sammenlignelig kvalitet med det kendte produkt program – dog med et væsentligt lavere CO2 eq. pr. kvadratmeter, som vil matche de kommende lovgivningsstramninger om tilladt CO2-forbrug på bygninger.

 

Læs også

                

Bliv informeret direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet i dag.
Nyhedsbrev tilmelding
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram