Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 

Campus i Skurup opgraderes med beklædningstegl fra Komproment

KONTAKT

Hovedkontor
+45 96 52 07 10
salg@komproment.dk

                

Publiceringsdato

22/04/2024
                
Hent vores facadebrochure
Facadebrochure

Skurup Folkehøjskole blev grundlagt i 1888 og er i dag et af Sveriges mest kreative miljøer. For at forbedre boligmulighederne på skolen fik wikeborg arkitektur til opgave at finde en god måde at tilføre nye boliger til området på. Resultatet blev 96 bekvemme studenterlejligheder, fordelt på to treetagersbygninger beklædt med terrakottafarvet beklædningstegl fra Komproment.

Siden grundlæggelsen i 1888 er Skurups Folkehøjskole blevet udbygget ad flere omgange – hvilket har givet området en variation af forskellige udtryk. Da Kunskapsporten hyrede wikeborg arkitektur til at lave 96 nye studielejligheder til området, var udfordringen derfor at finde en arkitektur, der både passer ind i omgivelserne – og tilbyder noget helt nyt.

Derfor valgte man at hente inspiration fra hovedbygningens terrakottafarvede tagsten og udforme to huse beklædt med terrakotta-farvet beklædningstegl – i kombination med fibercementplader i en matchende farve.

– Området består af en række bygninger, der ikke hænger sammen og som er opført i flere forskellige materialer. Der er rød tegl, som er almindeligt i Skurup, gult tegl, puds, grå træfacade og flere andre. Der var altså ikke en konsistent linje at følge, hverken i forhold til farver, materialer eller æstetik. Vi valgte at fokusere på hovedbygningen, især taget, som er meget dominerende i omgivelserne, fortæller Mikael Wikeborg, arkitekt hos wikeborg arkitektur.

Beklædningstegl og fibercement i perfekt harmoni

Bag skolens hovedbygning var der en åben plads, der mundede ud i markerne. Med de to nye studenterbygninger ville Mikael Wikeborg indramme pladsen og gøre den mere tillokkende at bruge. Han fortæller:

– Jeg ville gerne tage udgangspunkt i taget på hovedbygningen, der har terrakottafarvede tagsten. Jeg ville også gerne have, at bygningernes gavle skulle lægge an mod jorden med en skråning, næsten som en bogstøtte på en boghylde. At formidle følelsen af, at bygningerne vokser op fra jorden, ligesom sten og med klippeformer. Derfor endte vi med beklædningstegl, da man kunne lægge sten mod sten ligesom klipper og få noget frem, der passer helt ind på stedet.

Mikael Wikeborg fortsætter:

– Det blev også bestemt tidligt, at disse lejligheder skulle præfremstilles på fabrik i færdige moduler, der løftes på plads. Alle lejligheder er identiske, men siden har vi bygget tage, gavle og facader, der skjuler dette. Samtidigt ville jeg gerne demonstrere det modulære, hvilket vi har gjort ved hjælp af fremhævede vinduespartier, hvor indramningen næsten føles som kassetter, der er sat ind på en hylde. Disse sider har vi lavet med fibercementplader, hvilket passer godt sammen med den robuste og klippeagtige beklædningstegl.

Et facademateriale, der er let at holde

Ifølge Mikael Wikeborg har beklædningstegl mange forskellige fordele, der gjorde det til det rette materiale til dette projekt. Ud over det æstetiske udtryk er det også et materiale, der er godt ud fra et vedligeholdelsesperspektiv. Han fortæller:

– Jeg forsøger altid at tegne ekstraordinære huse i gode materialer, som folk kan tage til sig fuldt ud. Målet er, at bygningen skal kunne stå længe uden tyngende udgifter til forvaltning. Både beklædningstegl og fibercement er billige i drift, da begge materialer kræver minimal vedligeholdelse og samtidigt kan holde sig smukke i lang tid. Så Kunskapsporten har fået et produkt, som de ikke behøver bruge hverken mange penge eller meget tid på i lang tid fremover. At have en bestiller med et så højt ambitionsniveau er noget, jeg absolut sætter pris på.

Smart udformede lejligheder giver meget bolig

Ud over at bygningerne skal se godt ud, er der noget andet, der er vigtigt, når man bygger små lejligheder som studenterboliger.

– Naturligvis skal bygningerne være smukke, så folk trives. Bygger man noget, der ser godt ud, får man meget mindre slitage, fordi folk så behandler omgivelserne med omhu. Og så er det mindst lige så vigtigt, at man tilpasser sig efter, hvad de studerende vil have. I dag vil de have eget badeværelse, tekøkken og gode arealer til socialt samvær. Man skal kunne være sammen, hvile, studere – leve ganske enkelt. Alt sammen i en kompakt lejlighed. Derfor skulle vi finde en form, der giver meget bolig for kvadratmeterne, siger Mikael Wikeborg og fortsætter:

– Vi har valgt at få en masse lys ind i boligerne i kraft af store vinduesflader. Dermed føles lejlighederne åbne og indbydende, men samtidigt også hyggelige. Vi undgår også følelsen af at bo i moduler, da de er helt integrerede i omgivelserne. Samtidigt har vi valgt at give beboerne en forlænget stue i form af et fællesrum, kaffehjørne og køkken, hvor man kan møde sine medstuderende. Endelig har vi et trappehus, der indbyder til sociale kontakter med siddepladser, der er perfekte til spontane møder. Målet var at lave et sted, hvor man har alt, man behøver til et bekvemt privatliv, men også gode muligheder for at opbygge et socialt liv og en familiefølelse i huset.

Mikael Wikeborg afslutter:

– Bestilleren er meget tilfreds med resultatet, og de studerende trives også godt. Det har været en sjov rejse hele vejen, og jeg synes, at beklædningsteglen fra Komproment har en stor andel i det. Det er meget værdsat og er et materiale, der vækker positive følelser.

Arena 500L Terracotta
Arena 500L Terracotta er en varm terracottafarvet beklædningstegl med et afdæmpet farvespil, der som den strengskårne overflade, giver teglen et naturligt rustikt udtryk.
Teglens slanke profil giver et fint relief på facaden, der sammen med formatet på 210 x 500 mm bidrager til at understøtte bygningens horisontale linjer.
Læs mere om Arena 500L Terracotta
Information om Skurup kollegium
                
Navn: Elevhem (kollegium), Skurup folkhögskola
Bestiller: Kunskapsporten
Arkitekt: wikeborg arkitektur
Produkter: Arena 500L Terracotta
Afsluttet: 2021

Et bredt facadesortiment

Se vores farverige sortiment. Download vores facadebrochure her.

HENT BROCHURE

Vil du have nyheder direkte i din indbakke?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores produkter, referencer og meget andet.

TILMELD DIG HER

Relaterede indlæg

NYHED! Systemløsninger sikrer den komplette pakke lige fra rådgivning til dokumentation
Uanset om det drejer sig om renovering eller nybyg, så er der mange overvejelser, når der skal vælges facadeløsning til…
Læs mere
No. 12 i Kristianstad kombinerer form og funktion – ved hjælp af et komplet facadesystem
På en af Kristianstads bedste beliggenheder finder man et unikt hus, der går under navnet No. 12. På vegne af…
Læs mere
Facadesystem danner rammerne for byggeri med fokus på fællesskab
Katrinebjerg, der er beliggende i den nordlige del af Aarhus, var engang et industrikvarter og et erhvervsområde, hvor en lang…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram