Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 

No. 12 i Kristianstad kombinerer form og funktion med beklædningstegl

KONTAKT

Hovedkontor
+45 96 52 07 10
salg@komproment.dk

                

Publiceringsdato

16/04/2024
                
Hent vores facadebrochure
Facadebrochure

På en af Kristianstads bedste beliggenheder finder man et unikt hus, der går under navnet No. 12. På vegne af Wästbygg udviklede Kanozi Arkitekter et forslag til en bygning, der skulle passe ind i stenbyen, samtidig med at den markerer sig i sine omgivelser. Resultatet blev en tolv-etagers boligblok med omkring 80 lejligheder, hvor facader af beklædningstegl og betonelementer bryder bygningsmassen op og skaber et vertikalt udtryk.

Hvis man går en tur gennem Kristianstad, er det svært at undgå byens stærke forbindelse til Danmark. Udover en statue af byens grundlægger, den danske kong Christian IV – der desuden har inspireret til navnene på både en af byens største gymnasier og Kristianstads lokale energiselskab – kan man også se den på byens mange murstensfacader.

Derfor var det for Kanozi et naturligt valg at overveje mursten som en mulighed, da lejlighedsbygningen No. 12 skulle bygges. Da projektets konstruktionstekniske krav imidlertid ikke kunne opfyldes med almindelige mursten, rettede man i stedet blikket på beklædningstegl og Komproment.

Beklædningstegl opfylder både æstetiske og bygningstekniske krav

Da Wästbygg skulle erhverve grunden, hjalp Kanozi dem ved at gennemgå lokalplanen. De blev derefter bedt om at udarbejde forslag til en bygning, der ville passe på grunden.

– Lige fra starten havde kommunen et ønske om at bygge et højhus centralt. Det var derfor vigtigt for os at håndtere det store volumen, så vi sørgede for, at det ikke blev for ”støjende”, men alligevel skilte sig ud i omgivelserne. Bygningen skulle give fyldest, men ikke føles for stor, siger Claus Uldal, kontorchef hos Kanozi Arkitekter i Malmø, og fortsætter:

– Vi indså hurtigt de begrænsninger, som almindelige mursten havde i vores tilfælde. Rent byggeteknisk er bygningens volumen udfordrende, fordi de udragende dele hænger frit, og det kunne ikke løses med almindelige mursten. Samtidig ønskede vi at bevare denne bymæssigt tunge facade, der passer ind i Kristianstad – derfor valgte vi at kigge nærmere på beklædningstegl fra Komproment. Beklædningstegl vejer mindre, havde det rigtige udtryk, og det var fascinerende at se, hvordan de hænger oven på hinanden og danner en smuk skyggeeffekt.

Den beklædningstegl, vi har leveret, er en projekttegl fra vores serie Arena 600U. Det er en teglrød beklædningstegl med et levende spil i sorte nuancer og en dyb profil, der giver et tydeligt relief på facaden, som derved får et levende og nuanceret udtryk.

Kontrasterende materialer giver et vertikalt udtryk i facaden

Med sin højde og udformning er No. 12 blevet et nyt vartegn i byen.

– Wästbygg ønskede at udnytte lokalplanen bedst muligt for at skabe så gode boliger som muligt. Vi har derfor tænkt meget på at få en masse lys ind i lejlighederne og også give de fleste lejligheder en meget flot udsigt. Der er desuden en tagterrasse på toppen, der giver alle beboere mulighed for at nyde udsigten. For at udnytte byggerettighederne til fulde har vi arbejdet meget med vertikale opdelinger, så volumenet bliver brudt op og føles så let som muligt på stedet, siger Claus Uldal og fortsætter:

– Det har vi gjort ved at kombinere den røde beklædningstegl med sektioner af hvide betonelementer, der opdeler bygningsmassen og skaber et vertikalt udtryk. Facaden holder sin karakter og finesse. Vi er meget tilfredse med resultatet og valget af beklædningstegl, både æstetisk og takket være materialets tekniske egenskaber.

Et komplet system – med bagsystem, ophængssystem og facadebeklædning

Den beklædningstegl, vi har leveret, er en projekttegl fra vores serie Arena 600U. Ud over facadebeklædningen har vi også leveret det tilhørende ophængningssystem og bagsystem, hvilket gør Komproment til en komplet systemleverandør.

– Ved projektet No. 12 blev vi inddraget i processen med at designe facadens konstruktionsstruktur på et tidligt tidspunkt. To facadefelter blev tegnet som en let konstruktion, og vi kom med vores forslag til en løsning. Vores Versa-system blev valgt til projektet, som gav plads til 50 mm isolering og en mindre justering af facaden i de lodrette skinner, siger Søren Byø, projektleder hos Komproment.

Systemet blev monteret i den midterste etage, som skulle optage den lodrette belastning med konsoller og skinner. Der blev installeret støttekonsoller til at absorbere vindbelastningen i de lette elementdele.

– Fordelen ved at vælge både bag- og facadesystemer fra samme leverandør er de garantier, der følger med. Vi tager ansvar for hele designet og sikrer al dokumentation i form af statiske beregninger. Det indebærer, at vi har en systemgaranti, der dækker hele konstruktionen. Derudover kan bygherren og entreprenøren være sikre på, at systemet kan bygges, afslutter Søren Byø.

Arena 600U Heritage Red
Arena 600U Heritage Red er en klassisk teglrød beklædningstegl med et fint spil i matte og blanke røde nuancer med en strengskåret overflade, der giver teglen et naturligt rustikt udtryk.
Læs mere om Arena 600U Heritage Red
Information om No. 12
                
Projektets navn: No. 12
Bestiller: Wästbygg
Arkitekt: Kanozi Arkitekter
Produkter: Projektsten fra Arena 600U-serien
Afsluttet: 2021

Et bredt facadesortiment

Se vores farverige sortiment. Download vores facadebrochure her.

HENT BROCHURE

Vil du have nyheder direkte i din indbakke?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores produkter, referencer og meget andet.

TILMELD DIG HER

Relaterede indlæg

No. 12 i Kristianstad kombinerer form og funktion med beklædningstegl
På en af Kristianstads bedste beliggenheder finder man et unikt hus, der går under navnet No. 12. På vegne af…
Læs mere
NYHED! Systemløsninger sikrer den komplette pakke lige fra rådgivning til dokumentation
Uanset om det drejer sig om renovering eller nybyg, så er der mange overvejelser, når der skal vælges facadeløsning til…
Læs mere
Facadesystem danner rammerne for byggeri med fokus på fællesskab
Katrinebjerg, der er beliggende i den nordlige del af Aarhus, var engang et industrikvarter og et erhvervsområde, hvor en lang…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram