Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 

Boligblokkene Futura bringer beklædningstegl ind i fremtidens bygningskoncept

KONTAKT

                

Publiceringsdato

02/02/2024
                
Hent vores facadebrochure
Facadebrochure

Lindholmen var oprindeligt et skibsbygnings- og industriområde i Göteborg, men i dag er området domineret af virksomheder, kontorer samt uddannelses- og forskningsinstitutioner. For at bringe liv til det store kontor- og industrimiljø har flere aktører bygget boliger i området, som takket være et fælles designprogram har fulgt en ensartet linje i deres arkitektur. 

Riksbyggens boligblokke Futura er ingen undtagelse: Her kombineres forskellige former for boliger med fokus på fællesskab. Komproment har leveret beklædningstegl, der harmonerer med temaet hav og sten.

Göteborg vokser, så det kan mærkes – og det omfatter også det nye distrikt på Lindholmen. Som en del af et konsortium og med et fælles designprogram for området bygger Riksbyggen 197 boliger i forskellige former, hvor fællesskab for alle aldre står i centrum. Riksbyggens boligblokke hedder Futura og er tegnet af Semrén & Månsson Arkitekter.

Det arkitektoniske koncept for hele området omfatter et tema om hav og sten, hvor bygninger i form af monolitter ser ud, som om de er landet og havnet hulter til bulter på stedet. For at styrke det maritime tema blev Komproments beklædningstegl valgt til flere af Riksbyggens facader.

– Lindholmen er en del af det gamle skibsværftsområde og har en meget tydelig industriel karakter. Konceptet i designet blev oprindeligt kaldt Harbour Stones, og betød, at bygningerne skulle have klippelignende former, som om kampesten var landet på stedet. Facadematerialet formidler havtemaet med forskellige materialer og mønstereffekter. Derfor valgte vi beklædningstegl til Riksbyggens bygninger, med en bjerglignende beklædning, der passer godt til områdets vision, siger Sophie Dufva, arkitekt og regionschef hos Semrén & Månsson Arkitekter.

"Det unikke ved facaderne er, at de har revner. Det styrker konceptet med kampesten, der er landet på stedet. Facadens skævhed har været en teknisk udfordring, men det er tydeligt, at denne form fungerer godt med beklædningstegl"

Marcus Blomqvist
Arkitekt hos Semrén & Månsson Arkitekter

Unikke facader med levende detaljer

Futura-boligblokke vil bestå af seks bygninger i forskellige højder, der omfatter en grøn og social gårdhave. Til tre af husene har vi hos Komproment leveret beklædningstegl fra Pantheon Nordic-serien, bestående af italiensk terrakottaler, der med sin variation skaber et levende udtryk på facaden.

– Området omkring Riksbyggens boligblokke er ret varieret, med forskellige facadematerialer og mønstre. Det var således en udfordring at finde facadematerialer, der matcher både konceptet og omgivelserne. Derfor valgte vi beklædningstegl i dæmpede jordtoner, som skifter med vejret og føles solidt. Derudover har vi facadeplader af fibercement på forbindelsesbygningerne mellem de tre høje bygninger, samt på det mindre CoLiving-hus i gården. Den mørkebrune farve på detaljer som gelændere, altaner og vinduer løber som en rød tråd gennem alle bygninger og passer godt til facadematerialet, siger Sophie Dufva.

Hun suppleres af sin kollega Marcus Blomqvist:

– Det unikke ved facaderne er, at de har revner. Det styrker konceptet med kampesten, der er landet på stedet. Facadens skævhed har været en teknisk udfordring, men det er tydeligt, at denne form fungerer godt med beklædningstegl. Det skaber liv i facaden og er velegnet til den revnede form. For at skabe detaljer på gadeniveau valgte vi også at bruge en mindre beklædningstegl nede ved gaden og en større størrelse længere oppe på facaden.

Et facademateriale, der er både smukt og nemt at montere

Blerim Luka fra virksomheden BML har i samarbejde med Komproment introduceret beklædningstegl i projektet. BML er en teglleverandør, der arbejder tæt sammen med arkitekter og tegnere. Under processen påvirkede Blerim Luka arkitekten, og med hjælp fra Komproment vandt man aftalen.

– På et tidligt tidspunkt i projektet havde jeg kontakt med den samme italienske teglproducent, der fremstiller Komproments Nordic-beklædningstegl, og det var sådan, vi kom i kontakt med hinanden. Komproment er nu veletableret på det svenske marked med produktkataloger, certificeringer, miljøvurderinger og andre vigtige ting. De har også et professionelt og hjælpsomt team. Sammen kunne vi give kunden og arkitekten hurtig og detaljeret information om både installationen og æstetikken, hvilket jeg tror er blevet værdsat. Vi kunne også tilbyde kunden en udvidet garanti på hele facadesystemet, siger Blerim Luka og fortsætter:

– Vi hos BML har sammen med Bonix Bygg AB også stået for projektets facadekontrakt, hvor vi har monteret 5400 kvadratmeter beklædningstegl. Vi er vant til murværk, som kræver mørtel, vand og andet – og som også kræver frostvæske ved temperaturer under nul. Men fordi beklædningsteglmontering ikke er vejrafhængig, har vi været helt fri for uplanlagte arbejdsafbrydelser, hvilket i sidste ende har betydet større mulighed for at overholde tidsplanen. Samtidigt med at dette facadeprodukt er meget fint, giver det også en holdbar beskyttelse til bygningen uden krævende vedligeholdelsesarbejde. Vi er meget tilfredse med samarbejdet mellem os og Komproment, og vi er glade for at kunne deltage i denne lange projektrejse.

Langsigtet og socialt fokus

Gennem hele projektet har fokus på social bæredygtighed været højt på dagsordenen – som det altid gælder for Riksbyggen. Futura-blokkene afspejler Riksbyggens ambition om at skabe gode boliger til mennesker i alle aldre og livssituationer med særligt fokus på unge voksne.

– Futura er unik takket være de mange forskellige boligmuligheder. Boligblokkene byder på både ejer- og andelslejligheder. Boligerne vil bestå af både traditionelle ejerlejligheder og Riksbyggens Hyrköp, der henvender sig til personer mellem 18 og 35 år. Hyrköp betyder, at du kan leje en lejlighed og få mulighed for at købe den inden for fire år, siger Sophie Dufva og fortsætter:

– Andelslejlighederne retter sig også mod unge voksne og udgør en mellemting mellem en ejerlejlighed og en lejebolig, med et betydeligt lavere indskud og mulighed for at få investeringen tilbage, når du flytter. Der er 40 andelslejligheder, hvoraf otte er i CO-living format og har et fælles køkken og stue.

Valget af materialer er også i tråd med det langsigtede koncept, som Riksbyggen tilstræber:

– Riksbyggen har understreget, at de ønsker, at hele området skal se godt ud med tiden, og at det ikke nødvendigvis behøver at være det billigste eller enkleste facademateriale. Det vigtigste var at tilbyde et godt boligmiljø til alle. Derfor var det passende at vælge beklædningstegl, som er et solidt materiale af høj kvalitet, der vil holde i lang tid. Det passer godt ind i deres langsigtede perspektiv. Vi ser for os, at området vil blive smukt, tilføje byliv til området og håber, at alle beboere vil nyde deres nye hjem, slutter Marcus Blomqvist.

Cloudy Grey
Pantheon Nordic er en serie af skærmtegl skabt til det nordiske klima og til nordisk arkitektur. Skærmteglen produceres i Italien af ægte italiensk terrakotta-ler, der møder øjet med stoflighed og et rigt, varieret farvespil med et lettere rustikt udtryk. Pantheon Nordic fremtræder ærligt som et organisk materiale og tillader anvendelse på selv meget store flader, i kraft af diversiteten i hvert enkelt stykke tegl.
Læs mere om Cloudy Grey
Oplysninger om boligblokkene Futura
                
Projektets navn: Kvarteret Futura
Kunde: Riksbyggen
Arkitekt: Semrén & Månsson Arkitekter
Produkter: Beklædningstegl fra serien Pantheon Nordic
Står færdigt: 2023

Et bredt facadesortiment

Se vores farverige sortiment. Download vores facadebrochure her.

HENT BROCHURE

Vil du have nyheder direkte i din indbakke?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores produkter, referencer og meget andet.

TILMELD DIG HER

Relaterede indlæg

Nyheder på Building Green
Komproment har gennem årene stor fokus på produktudvikling inden for facade- og tagløsninger og står endnu engang klar på Building…
Læs mere
Facadetegl sikrer smukt udtryk og godt indeklima
Boligafdelingen Vognmandsparken i Roskilde har været igennem en omfattende renovering, hvor vores totalløsning til facaden har tilført et sundt indeklima…
Læs mere
Vikhems Torg sætter dansk design på dagsordenen i Staffanstorp
I den skånske by Staffanstorp har JJW Arkitekter i samarbejde med J+S Projektutveckling designet 12 rækkehuse og et lejlighedskompleks med…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram