Vi holder holder lukket fra onsdag d. 17/05 og er tilbage igen mandag d. 22/05. 

Skiferfacaden er i fokus under opførelsen af Södra Hemlingby

KONTAKT

                

Publiceringsdato

01/12/2023
                
Hent vores facadebrochure
Facadebrochure
Skiferbrochure

Södra Hemlingby er en helt ny bydel i svenske Gävle og består af omkring 500 boliger. Her bygger Gavlegårdarna 132 lejligheder, der laves med træskelet og skifer som facademateriale. White Arkitekter har designet projektet, og det stod fra en tidlig fase klart, at husene skulle have en skarp miljøprofil, samtidig med at boligerne skulle opleves som værende af høj kvalitet, robuste og æstetisk tiltalende. Derfor blev skifer fra Komproment valgt til facaderne.

Gavlegårdarna ejes af Gävles kommunale boligselskab. I Södra Hemlingby har de stået for at bygge 132 lejelejligheder af forskellig størrelse, opdelt i seks bygninger. Som arkitekt fik White Arkitekter til opgave at føre projektet fra den første skitse til de endelige byggedokumenter.

Allerede tidligt i projektet skulle White tage højde for flere bæredygtighedsaspekter. Derfor valgte de at bygge rammen i CLT-træ og bruge skifer til facaderne.

– At lave et projekt i CLT-træ var et mål fra Gavlegårdarnas side. De havde en skarp miljøprofil og ønskede at fokusere på at reducere CO2-belastningen ved hjælp af træ. Vi ville også gerne skabe et projekt, der inkluderede andre klimasmarte materialer, og så kom skifer ind som en mulighed. Vi mener, at skifer og træ er blandt de mest bæredygtige materialer til facader, men skifer ældes bedre og forbliver smuk i lang tid. Derfor føltes skifer som en naturlig del af vores fokus på bæredygtighed, siger Anna-Lena Elfving, arkitekt hos White Arkitekter.

Skifer – et flot element med en eksklusiv følelse

Södra Hemlingby er en ny del af Gävle. Målet med området har været at skabe en karakter af ”lille by”, hvor en varieret bebyggelse giver liv til bydelen.

– I Södra Hemlingby finder man en meget blandet bebyggelse, med rækkehuse, lejlighedsbygninger med både lejelejligheder og ejerlejligheder og en multi-kompleks bygning, der omfatter både skole- og plejehjem. Det er et meget blandet og levende kvarter med forskellige typer af facader. Til vores lejelejligheder ønskede vi at skabe smukke facader, der gav et fint præg til områdets karakter af ”lille by”, forklarer Anna-Lena Elfving.

ByggPartner fik rollen som totalentreprenør for projektet, og de ser også fordele ved at bruge skifer.

– Skifer er et meget spændende materiale, som vi ikke får lov at arbejde med så ofte, især ikke her i området. Det skiller sig ud, og resultatet er noget, vi er stolte af. Det er især sjovt, at kommunale selskaber vælger at investere i det visuelle, når det kommer til lejelejligheder, som de har gjort her. Skifer giver fantastiske visuelle effekter og føles eksklusivt, siger Edvard Thelandersson, projektleder hos ByggPartner.

"Enderne af husene er meget synlige fra gaden, og derfor har skifer været en vigtig del af dette design. Vi har tre forskellige skifernuancer i projektet, og med dem har vi været i stand til at skabe et motiv i gavlenes komposition. Det betyder, at man møder gavlene med det samme, når man kommer fra gaden og kigger på husene"

Anna-Lena Elfving
Arkitekt hos White Arkitekter

Smarte materialedetaljer – både indvendigt og udvendigt

Komproment har leveret skifer i tre forskellige nuancer; US GreenSpanish Green og projektbeklædningen Diamond Black. For arkitekterne har skifer været meget vigtig i designet, især for til husenes gavle.

– Enderne af husene er meget synlige fra gaden, og derfor har skifer været en vigtig del af dette design. Vi har tre forskellige skifernuancer i projektet, og med dem har vi været i stand til at skabe et motiv i gavlenes komposition. Det betyder, at man møder gavlene med det samme, når man kommer fra gaden og kigger på husene, siger Anna-Lena Elfving og fortsætter:

– Vi har også lagt vægt på, at man skal kunne mærke, at man bor i et træhus. Det er ikke altid let at realisere den detalje, da man sjældent får mulighed for at eksponere skelettet i projekter. Oftest er det, fordi man ønsker at tegne så enkelt som muligt, men i det her tilfælde har vi valgt visse detaljer i træ for at gøre træ til en del af lejlighedernes indretning. Nu kan enhver beboer se eksponeret træ i facaderne på indersiden og for alvor føle sig sikre på, at de bor i et træhus.

Fleksible lejligheder, der fungerer til flere konstellationer

Hele projektet er gennemsyret af høje standarder, hvor fleksible planløsninger baner vejen for bedre boliger til forskellige behov. Anna-Lena Elfving fortæller:

– Gavlegårdarna har virkelig investeret i at have en høj standard i hele projektet. En af boligernes kvaliteter, som giver dem en vis robusthed er, at vi har designet små ekstra værelser i hver lejlighed. De er ikke værelser i fuld størrelse, men de fungerer godt som hobbyværelse, kontor eller et mindre gæsteværelse. Det betyder, at en toværelses bliver til treværelses og så videre. Dermed bliver lejlighederne mere fleksible, og de kan rumme forskellige familiesituationer samt opfylde forskellige ønsker og behov.

Hun fortsætter:

– Alle beboere har også adgang til blandt andet et drivhus, et mødelokale og et cykelværksted. Man har sørget for at aktivere og hjælpe beboerne med at kunne mødes og finde et socialt samvær. Dette er også en meget fin del af projektet; den omsorg, der vises til dem, der skal bo i lejlighederne.

God service og et smukt resultat

I oktober flyttede de sidste beboere ind i deres nye hjem, og i foråret 2024 forventes jordarbejdet også at være færdigt.

Gennem hele byggeprocessen har både ByggPartner og White Arkitekter været tilfredse med dialogen med Komproment.

– Det har fungeret godt med Komproment. Resultatet er smukt, produkterne opfyldte vores ønsker, og vi har fået god hjælp hele vejen. Vi er meget glade og stolte over projektet. Det er vel gennemført, og resultatet er blevet rigtigt godt, siger Anna-Lena Elfving.

Edvard Thelandersson er enig:

– Vi har haft en god dialog med Komproment, der har været meget imødekommende. De havde et passende produkt til en konkurrencedygtig pris, og vi er meget tilfredse med slutresultatet. Det er et stort projekt, og vi er glade for at have været en del af det.

Spanish Green
US Green
US Green er en amerikansk naturskifer i høj kvalitet.
US Green changerer med lyset i grønne nuancer og har en overflade, der viser den rå og naturlige skiferstruktur.
US Green naturskifer giver facaden et naturligt levende udtryk.
Læs mere om US Green
Sage
Spanish Green
Spanish Green er en spansk naturskifer i høj kvalitet.
Spanish Green er grågrøn og har en overflade, der viser den rå og naturlige skiferstruktur.
Spanish Green naturskifer giver facaden et naturligt levende udtryk.

Læs mere om Spanish Green
Fakta om Södra Hemlingby
                
Projektets navn: Södra Hemlingby
Bestiller: Gavlegårdarna
Arkitekt: White Arkitekter
Entreprenør: ByggPartner
Produkter: US GreenSpanish Green, Diamond Black
Står færdig: 2023

Et bredt facadesortiment

Se vores farverige sortiment. Download vores facadebrochure her.


HENT BROCHURE

Udforsk vores sortiment i skifer

Gå på opdagelse i vores skifersortiment. Download vores skiferbrochure her.


HENT BROCHURE

Vil du have nyheder direkte i din indbakke?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores produkter, referencer og meget andet.

TILMELD DIG HER

Relaterede indlæg

No. 12 i Kristianstad kombinerer form og funktion med beklædningstegl
På en af Kristianstads bedste beliggenheder finder man et unikt hus, der går under navnet No. 12. På vegne af…
Læs mere
NYHED! Systemløsninger sikrer den komplette pakke lige fra rådgivning til dokumentation
Uanset om det drejer sig om renovering eller nybyg, så er der mange overvejelser, når der skal vælges facadeløsning til…
Læs mere
Facadesystem danner rammerne for byggeri med fokus på fællesskab
Katrinebjerg, der er beliggende i den nordlige del af Aarhus, var engang et industrikvarter og et erhvervsområde, hvor en lang…
Læs mere
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram